Hoeveel invloed hebben ouders?

Vanaf 2 november start de landelijke campagne “Zien drinken doet drinken”. Drinkende ouders krijgen drinkende kinderen. Dat klinkt logisch. Maar in hoeverre houden ouders daar rekening mee? Terwijl andere verdovende middelen vaak niet getolereerd worden, drinken ouders vaak in het bijzijn van hun kinderen een biertje of een wijntje.

Een helder beeld?

Als jongeren in de pubertijd komen, spiegelen ze hun gedrag vaak aan het gedrag van volwassen. Als hun ouders alcohol drinken, dan willen zij dus ook een biertje drinken. Ouders onderschatten vaak hun invloed. Ze zeggen dan “Mijn dochter drinkt alcohol, omdat haar vriendinnen dat ook doen. In een enquête onder jongeren van 13 tm 18 jaar gaf echter 75% van de jongeren aan dat ze van hun ouders leren hoe ze met alcohol om moeten gaan. De overige 25% gaf aan het van vrienden te leren of via lessen op school.

“Doe niet zo ongezellig!”

Voor veel mensen is het feit dat hun gesprekspartner aan een drankje begint onbewust een aanleiding om zelf ook iets te drinken. En als iemand niet meedrinkt, dan wordt dat beoordeeld als ongezellig. Voor jongeren geldt dat ook. Een puber wil er graag bij horen. Hij wil lijken op leeftijdsgenoten en een puber zoekt ook vrienden uit die gedrag vertonen waarin hij zichzelf herkent. Ook op die plekken geldt dus Zien drinken doet drinken.

Dominant beeld

Alcohol is zo normaal geworden dat de meeste mensen zich niet kunnen voorstellen dat de schade heel groot is. De gemiddelde Nederlander drinkt drie keer zoveel alcohol als in 1963. Niet voor niets is de helft van alle patiënten van de verslavingszorg in Nederland niet verslaafd aan drugs, seks, gamen of gokken, maar aan alcohol. Hoe ontsnap je daaraan? Het advies aan iemand die is afgekickt van cocaïne luidt: zorg dat de dealer jou niet meer kan bellen, ga niet naar plekken waar cocaïne gebruikt wordt en ga niet meer om met mensen die het gebruiken. Probeer dat advies maar eens te vertalen voor iemand die even geen alcohol wil drinken.

Mag ik dan helemaal niks meer drinken?

Ieder maakt zijn eigen afweging. Zo nu en dan een drankje kan geen kwaad. Het is ook zeker mogelijk om aan pubers uit te leggen dat ouders bepaalde dingen wel mogen doen die hun kinderen niet mogen. Maar mensen en zeker jonge mensen verstaan daden nu eenmaal beter dan woorden. Meer informatie en leuke filmpjes: www.ziendrinkendoetdrinken.nl

Ga naar de inhoud