Meedoen aan IkPas betekent de hele maand januari geen alcohol drinken. Wethouder Pieter Teeninga (echt wel een wijnliefhebber te noemen) doet dit jaar voor de tweede keer mee. Alleen: zijn vrouw is drie weken van huis en kan hem dus niet steunen. Nu moet hij dus zichzelf tot de orde roepen als hij denkt: een glaasje is wel welkom!

“Vorig jaar tussen kerst en oud & nieuw bedacht ik me: is het niet eens wijs om de hele maand januari niet te drinken? Mijn vrouw Janneke en ik hadden ook al eens afgesproken om alleen wijn te drinken in het weekend. En nu dacht ik: krijgen we het voor elkaar om dit een maand vol te houden? Zij vond het een prima idee. Alcohol bevat aardig calorieën, dus zonder alcohol zouden we misschien ook wel een beetje afvallen. Dat is ook niet verkeerd.

Dit jaar doe ik zonder Janneke mee aan IkPas. Zij zit in Zuid-Afrika waar ze met een vriendin drie weken vrijwilligerswerk doet. Dus ja, nu moet ik het wel alleen doen. Dat klinkt makkelijk, maar als ik dan sport zit te kijken of een boek lees, denk ik soms: een glaasje is wel welkom! Maar meteen erna denk ik: O nee, ik pas. Nu drink ik appelsap. Die betere, vers geperste. Of bouillon. Ik ben ook meer thee gaan drinken.

Ik ben een gezelligheidsdrinker. Als er bezoek is, of als Janneke en ik het samen gezellig hebben, trekken we een fles wijn open. Ik vind het gewoon lekker. Gemiddeld drink ik in een week 1-2 glazen wijn per dag. Als het koud is pak ik wel eens een Beerenburg, dat heb ik leren drinken op een zeilkamp. Daar geniet ik ook van. En als het echt warm is, drink ik een biertje. Trouwens, sinds de betere 0.0-bieren bestaan, denken we ’s zomers veel vaker: doe maar een 0.0. Het verschil met echt bier proef je bijna niet meer.

Eigenlijk vinden we alcohol heel gewoon. Maar het moet niet altijd gewoon zijn. Ik kies er nu heel bewust voor om een maand de alcohol te laten staan. Je ervan bewust zijn dat je ook zonder kunt. Bewustwording naar je omgeving speelt ook mee. In rapporten lees ik dat kinderen makkelijker aan alcohol beginnen als het thuis iets gewoons is. Sinds ik dat weet, houden we daar zelf ook bewust rekening mee. Als de kinderen en kleinkinderen komen eten, zetten we geen wijntje op tafel. Hoe gezellig het ook is.

Een leven zonder alcohol kan ik me wel voorstellen. Of ik het wil, is een tweede, haha. Maar… als de dokter tegen me zou zeggen dat alcohol voor mij een soort vergif voor me is, zou ik er absoluut mee stoppen.

Ga naar de inhoud