Opvoeding en drugs

Opvoeding, alcohol en drugs

Wat is er nodig voor een goed gesprek?

Kinderen hebben hun ouders nodig als ze hun mening willen vormen over alcohol- en drugsgebruik. Als ze op feestjes komen waar alcohol of drugs worden aangeboden, zullen ze in staat moeten zijn om hun eigen voornemens hierover ook in de praktijk te brengen. Vooraf samen praten over de voor- en nadelen is hierbij belangrijk.

Foto van vader met kind in gesprek op skatebaan

Ouders weten wat er speelt

Voor jou als ouder is het belangrijk om te weten wat er speelt op dit gebied van alcohol en drugs. Daarom is het goed om een voorlichting te bezoeken of je in te lezen over de middelen die er gebruikt worden door jongeren. Andere belangrijke informatie krijg je van je zoon of dochter: Hoe denkt die over drugsgebruik en wat leeft er in zijn of haar wereld?

Kinderen weten wat ze willen.

Kinderen zelf laten nadenken over wat gezond en veilig is, is een belangrijke eerste stap. Jouw eigen gedachten daarnaast zetten is een volgende. Een duidelijke norm over wat je wel toestaat en wat niet, helpt jouw kind om keuzes te maken. “Het mag niet van mijn ouders.” is ook een argument. Het is echter alleen een argument als jouw kind ook begrijpt waarom je die norm stelt.

 

Wat als?

Als jouw kind ondanks alle goede voornemens toch drugs of alcohol gebruikt, dan is het belangrijk om daar samen over te kunnen praten. Iedereen maakt fouten en als je deel uitmaakt van een groep jongeren die allemaal drugs gebruiken, dan kan het gebeuren dat je er anders tegenaan gaat kijken. In gesprek blijven is dan verstandiger dan de deur dicht gooien. Vraag eerst naar de ervaringen van het gebruik, zowel positief als negatief, praat daarna over de afspraken.

Praktische tips

Op de website drugsinfo.nl vindt u praktische tips.

https://www.drugsinfo.nl/opvoeding

Bel Tactus voor een goed advies.

Als je twijfelt over jouw aanpak, vraag dan advies. In de gemeente Nunspeet kunt je bellen met Tactus Verslavingszorg

https://www.tactus.nl/hulpaanbod/adviesgesprek/

Je kunt ook direct contact opnemen met Arjan van Roon, hij werkt voor Tactus in de gemeente Nunspeet.

Logo van Tactus Verslavingszorg
Ga naar de inhoud