Gamen tijdens de coronacrisis

Ouders stellen vragen

Nu kinderen niet naar school gaan, maar thuis leren, loopt het beeldschermgebruik op. In de koude winterperiode is het toch al niet aantrekkelijk om buiten te spelen. Het werk voor school loopt vaak naadloos over in een online spelletje. Steeds meer ouders met vragen bellen naar de school of naar de verslavingszorg. Een aantal vragen en de antwoorden zetten we hieronder op een rij.

Foto van jongen achter beeldscherm met computerspel

Hoe weerstaan kinderen de verleiding?

Nu kinderen veel binnen zitten en weinig vrienden mogen ontvangen, ligt extra tv kijken, gamen en gebruik van social media voor de hand. Het thuisonderwijs maakt het niet gemakkelijker. Tijdens het thuisonderwijs zitten de kinderen veel achter hun beeldscherm, vanaf een afstand is het moeilijk om te zien of het kind de lessen volgt of op een ander scherm aan het gamen is. Ouders moeten vaak zelf ook nog werken. Voor de docent op school lijkt het kind online en dus aanwezig. De verleiding is voor sommige kinderen groot om toch even een spelletje te doen. De muis, het toetsenbord en het beeldscherm liggen onder handbereik. Hoe kun je als ouder je kind helpen om die verleiding te weerstaan?

Hoe maak je afspraken?

Concrete afspraken over schermgebruik, gamen en social media is dan de oplossing. Maar of iemand zich houdt aan afspraken, dat ligt aan het draagvlak, dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen. Dus hoe maak je die afspraken? Om samen met je kind een goed gesprek te hebben over gamen, is het belangrijk om te weten welke games het kind speelt. Een keer een potje Fifa tegen je kind spelen kan al helpen om een idee te krijgen wat dat spel inhoudt. Als ouder word je natuurlijk volslagen ingemaakt en je kind is even de leraar met allerlei tips en adviezen. Het gesprek erna over tijdslimieten wordt echter wel gemakkelijker.

Foto van gamecontroller

Welke afspraken maak je?

Maak samen met je kind een goed schema voor de week, op welke uren gegamed wordt en wanneer niet. Dat geeft voor beide partijen meer inzicht dan “Je mag anderhalf uur per dag gamen en kijk maar wanneer je dat doet.” Voor veel kinderen is een weekplanning, met tijden voor school, huiswerk en huishoudelijke klussen sowieso heel behulpzaam. Sommige kinderen kunnen praktische tips goed gebruiken, zoals: begin niet aan een nieuw spel als je tijd bijna op is. Ook ouders kunnen praktische tips goed gebruiken, bijvoorbeeld: weet welke spelen zijn in te stellen op een tijdslimiet. En tijdens het gamen is het fijn als je een kwartier voor het einde van de tijdslimiet al een seintje krijgt: “Nog een kwartiertje te gaan!”

Is mijn kind verslaafd?

Gameverslaving komt steeds vaker voor. Het is goed om waakzaam te zijn als kind en als ouder. We spreken echter pas van verslaving als het gamen zo belangrijk wordt dat het ten koste gaat van vrienden, gezin, werk of school, nachtrust en soms ook financiën. Als het kind niet meer zijn kamer uitkomt omdat hij aan het gamen is, of voortdurend in woede ontsteekt omdat hij moet stoppen met gamen, dan gaat het echt mis.

Vragen over gamegedrag?

Maak je je zorgen over het gamegedrag van je kind, klik dan op de onderstaande test en vul die samen met je kind in. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met Arjan van Roon van Tactus.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op:

Info over Gamen (Tactus)

Gameverslaving (Bijrijder)

Doe de test

Vraag je je af of jij ook onderweg bent om gameverslaafd te raken, doe dan de test:

DOE DE TEST

Ga naar de inhoud