Luuk Miedema geeft voorlichtingen aan ouders van kinderen van 12 en 13 jaar. Soms ziet hij die ouders later terug als kinderen toch aan de alcohol of andere middelen zijn begonnen. “Sommige ouders zijn goed geïnformeerd, maar een groot deel weet ook zo weinig, dat hun kinderen onder hun ogen drugs kunnen gebruiken zonder dat ze het merken.” Hij geeft zes redenen waarom ouders zich zouden kunnen verdiepen in opvoeding rond drugs.

1 Soms begint het met 13 of 14 jaar

Sommige kinderen beginnen al heel jong aan drugsgebruik. Dat kan al in de brugklas zijn. Ouders van die kinderen zijn bijna altijd verrast. “Wij hadden helemaal niet het idee dat ons kind zich hier mee bezig hield.” Is vaak de eerste reactie als deze ouders op school, bij de verslavingszorg of bij de politie worden geconfronteerd met het drugsgebruik van hun kinderen.

2 Het is goedkoop

Kinderen kunnen ook al jong beginnen omdat veel drugs goedkoop zijn. Drie euro voor een pilletje komt vaak voor. Een pilletje in ruil voor het wegbrengen van een pakketje komt ook veel voor. Als kinderen iets ouder zijn en naar feesten en festivals gaan, dan kost XTC voor een hele avond minder dan tien euro en wil je vrolijk worden van alcohol, dan kost dat al gauw het dubbele of soms het tienvoudige.

3 Je hebt geen idee wat er te koop is.

Als we zeggen “De buurvrouw gebruikt medicijnen.”, dan kan de buurvrouw paracetamol slikken tegen hoofdpijn, maar het kan ook zijn dat ze een chemokuur krijgt. Kortom we weten nog niks als we zeggen dat iemand medicijnen gebruikt. Voor het woord ‘drugs’ geldt hetzelfde. Het ene middel is veel riskanter dan het andere. Neem nu XTC dat kent weinig verslaafden, maar wel jaarlijks een aantal doden. 3MMC is verslavend, maar niet verboden. En dat zijn nog maar 2 van de bijna 100 verboden middelen die we drugs noemen. De term drugs zegt dus weinig. Je moet als ouder meer weten dan alleen de term ‘drugs’, wil je enig idee hebben waar je kind zich mee bezig houdt.

4 Het is toch rotzooi?

Als niemand positieve effecten zouden ervaren van drugs, dan zou ook niemand het gebruiken en dan zou er ook niemand verslaafd raken. De roes, het fijne gevoel, hoe lang of kort ook, maakt dat mensen dit middel gaan gebruiken. Jongeren die voortdurend horen dat drugs “rotzooi” is en dan na het gebruik merken dat het toch lekker was, die zijn slecht voorbereid. Ze hebben hooguit geleerd dat hun ouders er niks van snappen. Juist dat tijdelijke fijne gevoel maakt dat sommige middelen zo riskant zijn. Wie niet begrijpt wat de positieve ervaring van drugs is, kan ook niet heel effectief waarschuwen voor de negatieve kanten.

5 Verbieden helpt

Het is overduidelijk dat het verbieden van drugs niet 100% helpt. Maar het vermindert het gebruik. Soms zeggen ouders. “We kunnen het wel verbieden, maar ze doen het toch.” De vraag aan die ouders is dan: ‘Je rijdt zelf wel eens te hard, maar hoe hard zou je rijden als alle bordjes met 50 km weggehaald zouden worden en je nooit meer een boete zou krijgen?’ Met andere woorden: blijf bij het verbod en haal dat niet weg omdat je kind toch iets doet wat niet mag.

6 Maar niet zonder begrip

Bespreek met je kind wat drugsgebruik met je doet. Vraag je kind ook wat hij of zij zelf al weet, je zult verrast zijn. Bespreek de redenen waarom je wel zou gebruiken en de redenen waarom niet! Het verbod blijft bestaan. Maar je kind weet ook waarom het verboden is en weet wat het kan verwachten, zowel van het gebruik, als van het niet nakomen van de afspraken erover.

Kijk op de pagina Alcohol en drugs om te zien wat er te koop is in Nunspeet.

 

Ga naar de inhoud