Dat alcohol slecht is voor je kinderen, begint langzaam door te dringen. Veel scholen en ouders zijn daar mee bezig. De volgende vraag is: “Hoe houd je het tegen?”. Een uitgebreid onderzoek van de Radbout Universiteit geeft uitsluitsel.

Wanneer beginnen?

Wat alcohol drinken betreft is de wet heel duidelijk: alcohol vanaf 18 is de regel. Wie naar de wetenschap kijkt, zou eigenlijk moeten zeggen: vanaf 23, immers dan pas zijn de hersenen volgroeid. Maar wanneer ga je over alcohol praten met je kinderen? Onderzoekers hebben vele duizenden gezinnen vergeleken. Het beste resultaat kwam er als ouders in gesprek gaan voordat kinderen zelf de alcohol in het vizier hebben. Als de eerste biertjes naar binnen zijn is het te laat. Er is een verworven recht ontstaan en de hersenen zijn al ingesteld op alcohol.

Wat valt er te bespreken?

De belangrijkste boodschap voor een kind is de regel: wij willen niet dat je alcohol drinkt voor je 18e . Een uitleg is daarbij ook belangrijk. Maar veelvuldig en langdurig met kinderen over alcoholgebruik praten kan averechts werken.

De invloed van ouders

Ouders blijken het belangrijkste referentiepunt te zijn voor kinderen. Tachtig procent van de kinderen tussen 12 en 16 jaar geeft in enquêtes aan dat ze leren omgaan met alcohol van hun ouders. Hoewel een puber er alles aan doet om dit te verbergen, blijken ze toch erg goed naar hun ouders te luisteren.

De invloed van jongeren

Als jongeren toch gaan drinken, blijken de meeste ouders hun normen aan te passen. Ze denken dan vaak dat hun aanpak niet heeft geholpen en dat verbieden niet helpt. Niks is minder waar. Wie stopt met remmen raakt in een vrije val.

De invloed van gedrag

Een belangrijk misverstand is dat het helpt om samen met je kinderen thuis alcohol te drinken, dan zouden ze leren beter met alcohol om te gaan. Dit blijkt niet te werken. Jongeren die thuis een biertje mochten drinken, blijken buitenshuis meer en vaker te drinken dan jongeren die dit niet mochten en ze zijn ook op latere leeftijd gevoeliger voor alcohol.

Een ander misverstand is dat ouders in het zicht van hun kinderen helemaal geen alcohol moeten drinken. Matig drinken in het zicht van kinderen blijkt niet uit te maken, zeker niet als je daarbij uitlegt dat volwassenen nu eenmaal dingen mogen die kinderen niet mogen. Veel of vaak drinken in het zicht van kinderen maakt wel een groot verschil. Als ouders vaak alcohol drinken of zo nu en dan dronken zijn, wordt dit gedrag gekopieerd. Het kan zijn dat kinderen dan ook gaan drinken, maar ook andere verdovende middelen komen vaker voor.

Meer informatie: https://www.trimbos.nl/kennis/uitgaan-alcohol-en-drugs/opvoeding-en-uitgaan

Ga naar de inhoud