Eerste boete al uitgedeeld
Jongeren onder de achttien mogen op een terrasje geen alcohol mogen drinken, is wel bekend, maar hoe zit het thuis? Je mag als ouder toch zelf weten of je je kinderen op hun zestiende een biertje geeft? Dat mag niet in alle gevallen, zeker niet als het gaat om andermans kinderen. In de afgelopen jaren zijn er rechtszaken over gevoerd. Er zijn al ouders die een boete hebben betaald omdat ze andermans kinderen te veel alcohol hadden gegeven.
Verjaardagsfeestje
Het eerste voorbeeld draaide om te volgende: Een meisje van veertien kwam al enigszins dronken aan op een verjaardagsfeestje. Tijdens het feestje werd ze zo dronken dat ze naar het ziekenhuis moest met een alcoholvergiftiging. Haar moeder was erg boos. Ze spande een rechtszaak aan tegen de ouders die de alcohol hadden geschonken. De gastvrouw van het feestje kreeg een boete. De rechter vond dat deze vrouw verantwoordelijk was voor de gevolgen van het alcoholgebruik van de bezoekster van haar feestje.
Jeugdclub
Een tweede voorbeeld ging om een jeugdclub waarbij een jongen van 15 dronken het verenigingsgebouw verliet en daarna is omgekomen in het verkeer. De ouders stelden de jeugdclub verantwoordelijk. De rechter oordeelde dat de club, omdat zij alcohol had geschonken aan minderjarigen, ook verantwoordelijk was voor het veilig thuiskomen van deze jongeren. Dus als je alcohol schenkt aan minderjarigen, ben niet alleen tijdens het feest, maar ook na het feest verantwoordelijk voor de gevolgen.
Betekenis voor ouders in Nunspeet
Ouders die alcohol schenken aan kinderen die op bezoek zijn, zijn verantwoordelijk voor de gevolgen van dat alcoholgebruik. Zolang het gaat om wat vrolijke dronkenschap, zal er geen ouder zijn die andere ouders gaat vervolgen. Maar zodra er ongelukken gebeuren wordt dit anders. Hoe zorg je als ouder dat jij de verantwoordelijkheid kan dragen voor het feit dat andermans kinderen veilig thuiskomen?
Is alcoholgebruik dan zo erg?
Hoe erg je iets vindt, dat moet ieder voor zich uitmaken. Een aantal feiten spreekt voor zicht: bij 75% van het geweld in het weekend is alcohol de boosdoener, de helft van alle patiënten in de verslavingszorg is alcoholist, de hersenengroei kan bij jongeren door overmatig alcoholgebruik met 15% verminderen, een kind dat een paar uur in coma raakt door alcohol gaat een schoolniveau naar beneden.
Hoe ga je in gesprek?
Op de pagina ‘jouw kind en middelen’ vind je meer informatie over hoe je in gesprek gaat over alcoholgebruik.