Twee medewerkers van Straathoekwerk Nunspeet, Dennis Vierhout en Fernand Dijkgraaf, lopen al heel wat jaren mee in Nunspeet. Zij hebben heel veel jongeren gesproken die drugs en alcohol gebruiken. Dennis spreekt uit ervaring, hij was ooit zelf één van die jongeren die veel drugs gebruikten. Beide straathoekwerkers pleiten voor kleine stapjes.

Blijven aanbellen

Het is alweer een heel aantal jaren geleden dat Dennis thuis zat en samen met vrienden drugs gebruikte. De toenmalige medewerkers van Straathoekwerk maakten zich zorgen om hem. Maar Dennis zag zelf geen enkel probleem. De straathoekwerkers bleven hem regelmatig opzoeken. Soms mochten ze binnenkomen, soms bleven ze buiten staan. Maar ze bleven komen koffiedrinken, contact houden en ondertussen kijken wat ze voor hem konden betekenen.

Wat is het probleem?

Dennis: “Ik zag het probleem niet. Ik gebruikte drugs en ben een paar keer opgepakt voor criminaliteit. Als je maar genoeg mensen om je heen hebt die net zo leven als jij, dan is jouw levenswijze heel normaal. En als je zelf geen probleem ziet in je drugsgebruik en anderen vinden dat je wel een probleem hebt, dan zijn die anderen vooral lastig en vervelend. Je hebt ook niet het idee dat je serieus wordt genomen. Je hebt veel liever dat ze je helpen bij de problemen die je wel hebt, bijvoorbeeld schulden, of dagbesteding.”

Terugkijken zegt Dennis: “Ik merkte op een gegeven moment dat ik nauwelijks nog buiten kwam. Ik zat vooral thuis. Ik gebruikte alleen nog maar uit gewoonte. Ik ben toen gestopt met gebruiken, maar dat hield ik niet lang vol omdat ik verder niks te doen had. Toen ik via Straathoekwerk in een leer-werkproject terecht kwam kon ik het wel volhouden.”

Wederzijds vertrouwen

Wederzijds vertrouwen is belangrijk. Fernand: “Wij zijn een wat bijzondere tak in de wereld van de hulpverlening. Vaak ziet iedereen grote problemen bij een jongere en is er de verwachting dat we snel ingrijpen en zorgen dat de problemen opgelost worden. Men vraagt zich vaak af waarom we maar gezellig met die mensen koffie zitten te drinken. Maar een jongere is bezig met zich te ontwikkelen tot een zelfstandig persoon. Als die denkt dat wij hem willen veranderen, dan kapt hij alle contacten af. Ze gooien ons uit de appgroep, nemen de telefoon niet meer aan en doen de deur niet meer open. Wij hebben een brugfunctie, soms is dat een plank over de sloot, maar het kan ook een brug zijn met de lengte van de Afsluitdijk. Het kan soms jaren duren voordat er verandering komt. Als je iemand helpt met de zaken waar hij of zij hulp voor vraagt, dan komen andere problemen vanzelf ook wel aan bod.”

Vrienden

En als je dan gaat praten over stoppen met gebruik, dan begin je aan een proces waarbij vaak de vriendenkring ook een onderwerp is. Als je in een groep zit die wel gebruikt, dan is de angst dat je je vrienden kwijtraakt heel groot.

Fernand: “Vaak valt dat wel mee. We hadden een paar jaar geleden een jongen die via Yes we Can was gestopt, maar ook wel het probleem had dat al zijn vrienden wel gebruikten. Toen hebben we die vrienden uitgenodigd om eens te praten over hoe zij hem konden helpen om niet opnieuw te beginnen. Ze hebben toen bedacht dat ze hem niks meer moesten aanbieden en ook in zijn bijzijn niet meer moesten gebruiken. Want ze begrepen heel goed hoe belangrijk het voor hem was om te stoppen.” Dennis: “Als je duidelijk bent in wat je wilt en je maakt stappen door te stoppen met gebruik, je gaat weer naar school en je hebt werk, dan heb je ook minder verleiding.”

Praten uit ervaring

Dennis heeft nu al jarenlang e en andere positie. Als medewerker van Straathoekwerk Nunspeet komt hij soms over de vloer bij mensen die vroeger samen met hem gebruikten. Hij weet precies wat ze doormaken en kan daarom vaak ook de juiste vragen stellen. Fernand: “Laatst luisterde ik mee met een gesprek dat Dennis aan de telefoon voerde met iemand die in de gevangenis zat. Dan hoor je hem meteen vragen stellen waar ik zelf nooit op was gekomen, maar hij weet wat die jongens daar meemaken.”

Tips voor ouders

Zoals gebruikelijk bij onze interviews vragen we elke tips er zijn voor ouders. Fernand: “Ook al zijn de problemen groot, focus dan niet alleen op die problemen maar kijk ook naar wat er wel goed gaat. Daar zit vaak de kracht die de jongere kan inzetten om verder te komen. Dennis: “Vaak moeten ouders leren luisteren. Ze praten vaak over de jongeren heen en horen dan niet waar ze op dat moment mee zitten.”

Dankbaar werk

Ondanks het feit dat ze soms voor dichte deuren staan en jongeren soms terug zien vallen in oud gedrag, blijft het heel dankbaar werk. Dennis: “Alleen al het feit dat ik wekelijks ga sporten met jongens die om verschillende redenen niet naar de sportclub gaan is voor hen al heel belangrijk. Ik weet zelf hoe belangrijk het is dat iemand je groet in de supermarkt en vraag hoe het met je gaat. Je hebt dan iemand bij wie ja altijd terecht kan met je vragen, zonder dat iemand jou meteen wil veranderen. En ondertussen ben ik blij met de stappen die jongeren uiteindelijk maken.” Meer informatie: https://straathoekwerknunspeet.nl/

Ga naar de inhoud