Hart en vaatziekten, longkanker en keelkanker, het zijn maar een paar voorbeelden van de ziektes die mensen kunnen krijgen door roken. Jongeren lijken zich daar niks van aan te trekken. In hun beleving ben je oud als je veertig bent, dus hoezo is het een probleem dat je je pensioen niet haalt? Voor jongeren zijn er andere reden om niet te beginnen. Welke zaken kun je als ouder naar vragen bij het gesprek over roken?

Stoppen is heel moeilijk

Als stoppen met roken niet zo moeilijk was, dan was roken niet zo gevaarlijk. Maar juist de verslaving maakt dat mensen uiteindelijke overlijden. Van alle kinderen die eens een sigaret uitproberen raakt de helft verslaafd. Jaarlijks probeert bijna één miljoen mensen te stoppen met roken, minder dan tien procent slaagt daarin.

Als je rookt hoor je erbij?

Veel pubers beginnen te roken omdat anderen dat ook doen. Voor een puber is het heel belangrijk om bij de groep te horen. In de afgelopen jaren is roken snel minder populair aan het worden. Vaak hoor je er juist niet bij als je rookt. Zeker nu de overheid en bedrijven steeds meer maatregelen nemen om het roken te ontmoedigen, staan de rokers steeds vaker buitenspel.

Een opstap naar andere middelen

Recent onderzoek wijst uit dat roken vaak een opstap is voor allerlei andere verslavingen. Alcohol en blowen liggen daarbij het meest voor de hand. Maar ook andere middelen, zoals xtc, speed en cocaïne komen bij rokers sneller in beeld dan bij niet-rokers. Bovendien blijkt dat rokende drugs- of alcoholverslaafden na een behandeling veel vaker terugvallen in hun verslaving dan niet rokers.

De e-sigaret is die minder schadelijk?

De e-sigaret is nog te kort op de markt om te zien hoeveel mensen daar uiteindelijk ziek van worden. Er worden wel schadelijke stoffen aangetrokken in de e-sigaret. De e-sigaret blijkt voor jongeren een opstap te zijn om gewone sigaretten te gaan roken. Anderzijds zijn er volwassenen die door gebruik van de e-sigaret de gewone sigaretten laten staan.

De sterkste argumenten

Voor jongeren geldt dat de directe gevolgen van roken de sterkste argumenten zijn om niet te beginnen. Wie rookt stinkt naar rook, ook zijn of haar adem stinkt en ook kleren en kamer stinken naar rook. Roken is slecht voor je conditie, je organen krijgen te weinig zuurstof. Roken is ongelooflijk duur. Een pakje sigaretten kost ruim zeven euro, een gemiddelde roker heeft iedere twee dagen een pakje nodig, dat is ruim honderd euro per maand.

Praktische aanpak

Voor opvoeders zijn er een paar tips. Stel vooral vragen aan je kind. Maak duidelijke afspraken. Wees consequent in je mening over roken, zonder er neerbuigend over te zijn. En tenslotte, rook zelf niet, dan begrijpt je kind je argumenten veel beter. Als je dat lastig vindt is het goed om te weten dat hulp bij stoppen met roken sinds 2020 wordt vergoed. Huisartsen hebben daar meer informatie over.

Ga naar de inhoud