Gedragsverandering komt van binnenuit!

Sinds juni werkt Arjan van Roon in de gemeente Nunspeet als preventiewerker voor Tactus. Hij is het aanspreekpunt voor jongeren en ouders die vragen hebben over het gebruik van verslavende middelen. Naast preventiewerker is Arjan ook vader van drie kinderen die de pubertijd inmiddels achter de rug hebben. Hij weet dus echt waar je over praat als het gaat over grenzen opzoeken en grenzen bewaken.

Arjan kan het eenvoudig uitleggen: “Je hebt als ouder voldoende kennis nodig van de middelen die er in de omgeving van je kind te koop zijn, je kind moet weerbaar zijn als hij in lastige situaties terecht komt, je hebt een goede verstandhouding nodig met je kind en je hebt en een set duidelijke kaders waar de kinderen die bij jou wonen aan moeten voldoen.” Hij weet vanuit zijn voorgaande werkervaring maar vooral ook als ouder hoe lastig dit allemaal is.

“Nu ik me heb verdiept in het onderwerp kom ik steeds vaker informatie tegen waarvan ik denk: had ik dat maar geweten toen mijn kinderen veertien waren. Gelukkig had ik vrienden, die ook kinderen hadden, waar ik mee kon overleggen. Maar een goed duidelijk verhaal over alcohol en drugs heb ik indertijd erg gemist. Ik had kinderen die flink weerbaar waren, dat deel van de opvoeding was goed gelukt.” Wil je kaders stellen, dan moet je het wel goed kunnen uitleggen waarom je die kaders stelt. “Waarom mag jouw kind geen alcohol voor zijn achttiende en waarom moet je kind om twaalf uur thuis zijn?”

“Naast ouders wil ik nu vooral graag met jongeren in Nunspeet in gesprek. Ik ga zoveel mogelijk werken op plekken waar jongeren ook komen, zoals bij het jongerenwerk en op scholen. Verder ben ik ook op zoek naar plekken waar ik ouders tegenkom. Dat kan live zijn, maar ook op social media.”

“Ik ben benieuwd wat jongeren meemaken op het gebied van drugs en alcohol, en welke mogelijkheden zij zien om nieuwe wegen te vinden op het moment dat ze dreigen vast te lopen op de bestaande weg.”

“Vanuit mijn kennis, maar vooral ook vanuit mijn ervaring wil ik ouders ondersteunen die vragen hebben over middelengebruik. Ik ga in gesprek over vragen als ‘Wat is dat voor spul dat mijn dochter gebruikt?’ of ‘Ik krijg voortdurend conflicten met mijn zoon over de grenzen die ik hem stel, hoe pak ik dat aan? ‘. Het gedrag van de ouders zelf bepaalt voor een belangrijk deel de uitkomst. En dan bedoel ik voorbeeldgedrag, maar ook je kind laten merken dat je echt naar hem of haar luistert.”

“Ik hoop ouders samen te kunnen brengen zodat ze elkaar kunnen helpen. Wij kunnen hen dan voorzien van informatie en adviezen en ouders kunnen hun ervaringen delen. Zowel voor de ouders als voor hun kinderen geldt: Echte gedragsverandering komt altijd van binnenuit.” Arjan is te bereiken op telefoonnummer: 0613011907 en via de mail op a.vanroon@tactus.nl.

Ga naar de inhoud