Alcohol en drugs samen aanpakken!

“Drugsgebruik en drugshandel is een probleem dat ons allemaal aangaat. We zullen er samen mee aan de slag moeten als we in Nunspeet iets willen veranderen.” Burgemeester Van de Weerd maakt zich zorgen over zowel jongeren als volwassenen, maar ziet ook mogelijkheden.

Drugsgebruik in Nunspeet

“Het drugsgebruik op het Nederlandse platteland groeit en die ontwikkeling gaat niet voorbij aan Nunspeet. Zowel van de hulpverlening als de politie hoor ik de verhalen. Ik ga zelf wel eens mee met de politie, om me een beeld te vormen. Maar ook als ik gewoon op straat loop zie ik in het centrum van Nunspeet soms jongeren die behoorlijk van de wereld zijn. Volwassenen maar ook jongeren kunnen eenvoudig aan drugs komen. Ze worden zo meegezogen in vriendengroepen, die gemakkelijk gebruikersgroepen worden.“

Dealen is gevaarlijker dan je denkt

“Sommige jongeren denken dat ze tijdelijk wat geld kunnen bijverdienen door zo nu en dan een pakketje weg te brengen, of in drugs te gaan handelen. Ze vergeten daarbij dat het heel moeilijk is om ermee te stoppen als je eenmaal in het circuit zit. Je weet te veel en er zijn te veel financiële belangen. De drugswereld kan dan ook behoorlijk gewelddadig worden.”

Wat zien ouders?

“Voor veel ouders is het lastig om drugsgebruik te herkennen. Ze denken vaak dat hun kinderen zich daar niet mee bezig houden. Ouders herkennen de gevolgen van drugsgebruik vaak niet. En eerlijkgezegd is dat ook niet zo gemakkelijk, omdat er ook steeds nieuwe middelen op de markt komen. En de handel in drugs wordt steeds digitaler.”

En alcohol dan?

“Een groot deel van onze bevolking bestaat uit hardwerkende mensen, die op vrijdagmiddag wel zin hebben in een biertje. Daar is niks mis mee. Maar er zijn ook mensen die door blijven drinken. Alcohol is een sluipmoordenaar die veel slachtoffers maakt, dat wordt vaak onderschat. En veel ouders zijn behoorlijk tolerant als het gaat om alcohol. Ze zeggen dan ‘Wij zijn zelf ook jong geweest en toen werden we ook wel eens dronken’. We moeten niet vergeten dat de helft van alle patiënten van de verslavingszorg alcoholist is. “

Samen aan de slag

“Ouders zijn heel belangrijk bij de opvoeding rond drugs en alcohol. Maar ze kunnen het niet alleen. Alcohol- en drugsgebruik zit vaak in de groepscultuur van jongeren en zeker drugsgebruik gebeurt veelal buiten het zicht van ouders. De problemen komen pas in beeld als het te laat is. We zullen het samen moeten aanpakken en daarbij hebben we iedereen nodig. Beleidsambtenaren, hulpverleners en toezichthouders werken al samen in een projectgroep. Maar we zullen het nog breder moeten trekken. Daarom roepen we scholen, kerken, sportverenigingen en alle andere organisaties die met jongeren werken op om samen het drugsprobleem aan te pakken. Alleen als we samenwerken kunnen we stappen maken.

Ga naar de inhoud