De tweelingzussen Gidia en Lenie Kap werken tijdelijk in de gemeente Nunspeet. Zij spreken met ouders wiens kinderen risico’s lopen met alcohol- en drugsgebruik. Ouders vragen zich af hoe ze hun puber nog kunnen bijsturen in een wereld waar drugsgebruik normaal lijkt. Ieder kind is anders. Maar er zijn wel een paar stelregels die voor alle pubers gelden. De belangrijkste regel blijft: Met goed luisteren zeg je meer dan met tien waarschuwingen.
Zorgen dat jouw kind weerbaar is.
“Ook ons werk begint met luisteren naar zorgen van ouders.” Gidia Kap werkte onder andere met daklozen, maar ook met groepen moeders van verslaafde pubers. “Meedoen met leeftijdsgenoten is heel belangrijk voor pubers. Op het moment dat ze moeten kiezen tussen wel of geen joint roken, dan zijn de ouders er niet bij. Op dat moment heeft zo’n kind een sterke eigen mening nodig. Dat kunnen ze thuis met hun ouders oefenen. Begin met luisteren voordat je tegengas geeft.”
Jouw eigen drinkgedrag
Lenie Kap, de zus van Gidia werkt veel met meisjesgroepen. Zij vult aan: “Het begint bij de ouders zelf, hoe staan zij tegenover alcohol en drugs. Als jij zelf regelmatig een drankje neemt, zo nu en dan een beetje aangeschoten raakt en daar positief over praat, dan zal jouw kind dat voorbeeld snel overnemen, niet alleen voor alcohol, maar ook voor andere verdovende middelen.”
Helpt verbieden?
Helpt het als je drugsgebruik verbiedt? Gidia: “Als je alleen maar verbiedt, dan help je jouw kind niet. Bespreek niet alleen de nadelen, maar ook de voordelen van drugs. Op basis van die afweging kun je goed uitleggen dat jij niet wil dat jouw kind gebruikt. Zo staat jouw goed geïnformeerde kind buitenshuis veel sterker. Dat betekent dus dat je zelf ook nieuwsgierig bent naar wat kinderen bezighoudt en wat er te koop is op het gebied van drugs.”
Hoe dat precies moet, dat is per kind verschillend. “Ik heb gemerkt bij een kind dat steeds over de grenzen ging, dat de relatie beter werd toen we echt grenzen gingen stellen en die ook handhaafden. Je stelt grenzen vanuit liefde, je laat weten waarom je het doet, dan is dat ook het signaal dat je zorg hebt. Je neemt de tijd om het te bespreken en je zorgt dat je ook de tijd kan nemen om consequent te zijn. Dan blijf je als ouder voorspelbaar en betrouwbaar. “
Meisjes
Meisjes zijn vaak extra kwetsbaar. Lenie Kap: “De gevolgen van alcohol voor jongens staan vaak in de krant: denk maar aan vechtpartijen en verkeersongelukken. De gevolgen voor meisjes blijven vaak onderbelicht. Alcohol maakt dat meisjes minder grenzen kennen, ze maken door alcohol testosteron aan waardoor ze zin in seks krijgen. Spijt achteraf komt veel voor. Sommige meisjes hebben de rest van hun leven te kampen met de gevolgen hiervan. Het komt ook voor dat meisjes het slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag van jongens die te veel hebben gedronken. We praten met moeders en dochters het liefst over hoe ze dit kunnen voorkomen, maar we praten helaas ook vaak over hoe ze hiervan kunnen herstellen.”
Ouders samen
Gidia: “Je denkt als ouder vaak ook dat je het in je ééntje moet kunnen. Maar als je niet met andere ouders optrekt, dan mis je veel informatie en je bent dan kwetsbaarder. Samen kun je ook beter de kracht ontwikkelen om consequent te zijn tegen je kinderen. Wij brengen ouders bijeen, zodat ze elkaar kunnen helpen.”
Praten
In Nunspeet loopt de campagne tegen drugsgebruik onder de titel “Wat als?”. Je kunt immers nooit uitsluiten dat je kinderen betrokken zijn bij alcohol- of drugsgebruik. Het antwoord op de vraag “Wat als” is volgens Lenie eenvoudig: “Praat met elkaar”. Je kan Lenie Kap bereiken via 06 34527784 emailadres lenie@in-contact.nu. Gidia Kap is te bereiken via 0650578900 en Gidiakap@gmail.com
Meer informatie: https://oudersmetinvloed.nl/je-kind-en-middelen/